lauantai 29. tammikuuta 2011

Buenos Tardes vaan kaikille...



Mr. Mallorcan sanoin, vaikka ei tämän kertainen teksti Espanjaa käsittelekään, mutta Välimeren alueelle mennään muuten. Aiheena siis pitaleipä.

Keskimmäinen tyttäreni oli seurakunnan kerhossa maistellut pitaleipää ja siitä sain tuulta purjeisiin, että jos vaikka koittaisi. Olen joskus pari vuotta sitten kokeillut pitaleipien tekoa vaihtelevalla menestyksellä. No nyt taas tartuin härkää sarvista ja kävin toimeen.

Taikina:
  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 6-7 dl (durum)vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola,
ja suurin osa jauhoista. Loppuvaiheessa lisää öljy ja loput jauhoista. Alusta taikinasta kiinteä ja kimmoisa pallo. Nyt jaat taikinan 8-12 osaan, riippuen siitä kuinka isoja pitoja haluat. Pyörittele niistä pallot ja anna kohota liinan alla parikymmentä minuuttia. Kun pallot on kohonneet, kaulitse tai painele käsin ne ohuiksi levyiksi. Itse tykkäsin mieluummin painella, kuin kaulita. Tämän tein jo suoraan leivinpaperilla, runsaan jauhon kera. Pelti oli lämpiämässä uunissa.

Paista "lättyjä" 250 asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia. Huom! Alatasolla! Lämpötilan ja ajan suhteen kannattaa mennä näppituntuman mukaan (ei tietenkään kirjaimellisesti!), koska jokainen uuni on yksilöllinen. Itse otin pitat siinä vaiheessa ulos kun olivat mukavasti kohonneet ja väri oli tarttunut pintaan. Sitten vain halki ja täytettä sisään!

1 kommentti: