Tässä tulee vaalean leivän resepti, jossa käytetään juurta. Tämä on muunnelma Myllynparas-sivustolla olevasta leivästä.
Juuri
- 0,5 l vettä
- 0,5 pkt (n. 25g) hiivaa
- 2 ruokalusikallista siirappia tai hunajaa
- 1 dl mannasuurimoita
- 2 dl ruisjauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
Taikina
- n. 6 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
- 2 rkl öljyä (itse en viimeksi laittanut ja hyvää tuli silti.)
Sitten taikinasta leivotaan kolme leipää, jotka laitetaan liinan alle kohoamaan. Siellä ne saavat kohoilla sellainen reilun puoli tuntia. Itse tykkään tehdä limppumaisia pitkulaisia leipiä, mutta se nyt on makuasia...
Kun leivät ovat kohonneet tarpeeksi, joko pistele leivät tai tee pari viiltoa leipien pintaan. Sitten uunin alatasolla 250 asteessa noin 20 minuuttia. Itse pirskautan aina ennen leivontaa uunin pohjalle hiukan vettä, näin saadaan leipiin mukavan rapea pinta. Toiset sumuttelevat suihkupullolla uuniin, ja toiset pitävät vesiastiaa uunin pohjalla. Leivät ovat valmiita kun pohja kumisee mukavasti.
Tässä olisi ensimmäinen resepti tähän leivontablogiin. Toivottavasti tämä antaa jollekin inspiraatiota leivontaan. Muistakaa, että tässäkin reseptissä jauhojen määrää voi vaihdella omien mieltymysten mukaan, joku tykkää laittaa kaurahiutaleita, joku puuron jämät. Kokeilkaa ihmeessä! Ja vaikka menisi pieleen, niin ei ne jauhot niin paljon maksa, ettei voisi uudelleen yrittää!!! =)
Nam, tuotahan pitää kokeilla. Niin ja se ruisleivän juuri on edelleen meidän pakkasessa ;)
VastaaPoistaTäytyypä jossakin välissä se tulla hakemaan, niin pääsee kokeilemaan OIKEATA ruisleipää! =)
VastaaPoista