tiistai 25. tammikuuta 2011

Mannasekaleipä


Tässä tulee vaalean leivän resepti, jossa käytetään juurta. Tämä on muunnelma Myllynparas-sivustolla olevasta leivästä.






Juuri


  • 0,5 l vettä
  • 0,5 pkt (n. 25g) hiivaa
  • 2 ruokalusikallista siirappia tai hunajaa
  • 1 dl mannasuurimoita
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
Kädenlämpöiseen veteen liuotetaan hiiva, Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen jauhomäärään ja lisää sitten nesteeseeen. Sitten perään siirappi tai hunaja. Oikeastaan mikä tahansa makea käy, että saadaan hiivaan vähän vauhtia... =) Sitten vain jauhot perään. Itse olen tämän alkutaikinan sekoittanut vispilällä, niin seokseen saadaan kunnolla ilmaa. Tämän seoksen annetaan olla omissa oloissaan lämpimässä paikassa 1/2-1 tuntiin, tai kunnes se alkaa kuplia. Jos haluat oikein kunnolla makua leipään, niin anna juuren tekeytyä jääkaapissa yön yli. Tässäkin hommassa maltti on valttia.

Taikina
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä (itse en viimeksi laittanut ja hyvää tuli silti.)
Nämä ainekset vaivataan käsin juuren sekaan. Tuo jauhojen määrä on aika ylimalkaisesti ilmaistu, kun en tässä vaiheessa ikinä mittaa jauhojen tarkkaa määrää, vaan toimin näppituntumalta. Muista, että taikina tykkää vaivaamisesta. Näin saadaan kunnollinen sitko aikaiseksi. Kun taikinasta on saatu mukava pallero, mikä irtoaa kulhon reunoista, alat olla lähellä totuutta. Älä laita liikaa jauhoja, ettei taikinasta tule liian kovaa. Periaatteessa mitä löysempi taikina, sen pehmeämpi leipä.

Sitten taikinasta leivotaan kolme leipää, jotka laitetaan liinan alle kohoamaan. Siellä ne saavat kohoilla sellainen reilun puoli tuntia. Itse tykkään tehdä limppumaisia pitkulaisia leipiä, mutta se nyt on makuasia...





Kun leivät ovat kohonneet tarpeeksi, joko pistele leivät tai tee pari viiltoa leipien pintaan. Sitten uunin alatasolla 250 asteessa noin 20 minuuttia. Itse pirskautan aina ennen leivontaa uunin pohjalle hiukan vettä, näin saadaan leipiin mukavan rapea pinta. Toiset sumuttelevat suihkupullolla uuniin, ja toiset pitävät vesiastiaa uunin pohjalla. Leivät ovat valmiita kun pohja kumisee mukavasti.



Tässä olisi ensimmäinen resepti tähän leivontablogiin. Toivottavasti tämä antaa jollekin inspiraatiota leivontaan. Muistakaa, että tässäkin reseptissä jauhojen määrää voi vaihdella omien mieltymysten mukaan, joku tykkää laittaa kaurahiutaleita, joku puuron jämät. Kokeilkaa ihmeessä! Ja vaikka menisi pieleen, niin ei ne jauhot niin paljon maksa, ettei voisi uudelleen yrittää!!! =)

2 kommenttia:

  1. Nam, tuotahan pitää kokeilla. Niin ja se ruisleivän juuri on edelleen meidän pakkasessa ;)

    VastaaPoista
  2. Täytyypä jossakin välissä se tulla hakemaan, niin pääsee kokeilemaan OIKEATA ruisleipää! =)

    VastaaPoista